Zé birtokolt és viselt dolgai

Zé világa

Zé világa

Útitársam, a kis vörös

A belső szervei egy tabletből származnak, de a teste... mint egy notebooké

2016. december 30. - zevilaga

A munkám során viszonylag sok külföldi utazásra van szükség: úgy 6 hetente egy hét távollétre. Sokszor repülővel, máskor hosszadalmas autózással. Ilyenkor a családommal, ismerősökkel kicsit bonyolult a kapcsolattartás. Persze ott a Viber, meg a céges mobil,de hosszabb emaileket olvasni, azokra válaszolni, a kapott hírleveleket végigbogarászni, linkeket megnyitni mobilon nem épp optimális. Ráadásul így 40 környékén a szemem sem a régi már, fárasztja az apró betűk bogarászása. Kell tehát egy eszköz, ami magammal vihetek. Ez a helyzet a kütyübxziságommal vegyítve egy nehezen feloldható dilemmát tolt elém: Milyen kütyüt vigyek magammal az útra? 

A feladat röviden: kapcsolattartás a családdal - ingyen, videózás út közben és a nap végén, böngészés az üresjáratokban, webrádiók, és persze a privát levelezés teljes körű kezelése. Mindez nagyon kompakt méretben, és végtelen akkus üzemidővel.

Bevallom, kicsit a bőség zavarában szendvedek laptopok és tabletek terén. Van ugyanis egy "fő" gépem, ami egy 15,6 collos, játékra is alkalmas Acer laptop, amiről már tesztet is írtam. Emellett ott a 14 collos céges HP Elitebook ultrabook. Mindkettőt szeretem, jó társak arra amire valók. A HP-t vinnem kell, hiszen az a munkagép. Ráadásul töltővel együtt is alig két kiló, térfogata sincs, tehát optimálisnak tűnik. Viszont le vannak rajta tiltva a multimédiás alkalmazások, a Viber és társai, az videókat tartalmazó weboldalak, sőt a webrádiókat és a privát levelezésemet sem lehet rajta megnyitni. Tehát kell egy második eszköz (ami nem a mobilom). Az Acer túl nehéz, és túl nagy. Vigyem a 10 collos tabletemet? Az jórészt megfelel a célra, de hosszabb szöveget nehézkesen lehet rajta bevinni. Ezeket a mobilom is tudja, de a filmnézés második órájában már az 5,5 collos kijelző is szemfájdítóan kicsi.

001_sajtofoto.jpg

A sors a segítségemre sietett egy USA-beli napi akció képében: Lenovo 100S Netbook négymagos Atommal, 2GB memóriával, 11,6-os HD-s IPS kijelzővel, stereo hangszórópárral és 8 órás akkus üzemidő ígéretével. Mindezt korlátozott ideig piros színben, kifejezetten baráti áron. Itthon legolcsóbban 58000 Ft-ért láttam, én 40000 alatt vettem.

A Hardver:

  • 4x1,33 GhZ-es Atom Z3735F processzor integrált VGA-val
  • 2GB DDR3 RAM @ 1,33 GhZ
  • 32GB Hitachi SSD
  • Intel SST Audio, Stereo hangszórópár
  • HDMI, Kombinált 3,5-ös aljzat, Micro SD kártyaolvasó, 2xUSB 2.0
  • 11,6'-os 1366x768 LED háttérvilágítású IPS kijelző
  • US billentyűzet, Touchpad két különálló gombbal
  • Webkamera, dupla (Stereo) mikrofonnal
  • Win10 Home 32 bit Előzetesen aktivált (angol, teljesen magyarrá alakítható a Windows Update-ben)
  • 1,1kg, 20,5 x 29,4 x 17,7 mm (pont akkora mint 120 ív A/4-es lap)

 

Első benyomások:

Piros. Nagyon piros. Sokkal pirosabb mint a webáruházas fotó alapján vártam.

Piros? Wait a minute!

piros.jpgjobbra.jpg 011kezben.jpg

 

Hihetetlen, de amint felkerült rá a matrica, máris hirtelenpirosból dögös vörössé változott, és pikk-pakk prémium termék lett. :) Számos dícsérő megjegyzést kaptam már rá a várakozásaim során, sőt még a reptéri biztonságiak is meg szokták csodálni. :) Egyszer a Frankfurti átvilágítást végző biztonságiak kérdésére megpróbáltam beadni, hogy a Ferrari F1 csapatnak dolgozom, és ez a céges gépem, de elröhögtem magam. Vették a lapot, azt mondták, hogy szerencsém van hogy nem Ferraris vagyok, mert ők Merci drukkerek. :)

Kivitel:

Alul-felül ugyan piros a gép külseje, de belül teljesen szokásos fekete a felület. A kijelző körül két oldalon másfél centis káva, alul-felül kicsit vastagabb. A gép szépen egyben van, pedig nem sok fém van benne. Nemigen tudok recsegést kicsikarni belőle, persze nem is akarok. A szétnyitás az alacsony súly miatt nem egyszerű. A rövid körmömmel nincs könnyű dolgom, ezért egy minifejlesztést hajtottam végre: a gép alsó felére ragasztottam egy celluxcsíkot, amit a végén visszahajtottam, és önmagához ragasztottam. így kaptam egy kis fület, amit megfogva már gyerekjáték a szerkezet szétnyitása. A zsanérok tökéletesen végzik a dolgukat, a kijelző 180°-ig nyitható, és bármilyen szögben masszívan megtartja a könnyű képernyőt. Remegés, rezonálás semmilyen mértékben nincs, remélem ez sokáig nem változik.

005normal.jpg

A gép burkolata mindenütt kopogós műanyag, amolyan Lenovo standard. Megfelelő a minőség, és csak a zsíros foltok látszanak meg rajta. Megoldás: Ne tapogasd zsíros kézzel! Könnyű. A hátlapot csavarok rögzítik, de mivel garancia van, hardverbővítésre pedig nincs lehetőség, eszem ágában sincs benézni alá. A hátlapon csak a négy méretes gumitalp és a hangszórók lyuggatása látható. Azelőbbiek remekül végzik a dolgukat, az utóbbira pedig még visszatérek. Szellőzőnyílás nincs a gépen, hiszen a tabletes hardver nem igényel ilyesmit. Melegedést sehol nem tapasztaltam, még több órányi Unreal 2004-ezés után sem volt langyosodás sem. Nem értem hogy csinálták.

008hatlap.jpg

A billentyűzet gyakorlatilag sehol sem hajlik nyomásra, a gombok Lenovo laptopokra jelemző módon járnak, teljesen jó a gépelési élmény. Ehhez kellenek a normál méretű billentyűk.Csak az alsó sor gombjai és a funkcióbillentyűk csökkentett méretűek, könnyű hozzászokni az elrendezéshez. Érdekes, hogy az F1-F12 gombsornak csak a másodlagos (Fn billentyűs) funkciója a hagyományos szerep. Az elsődleges szerepük a hang, fényerő, és a kapcsolatok ki-be kapcsolása. Ezt a Windows világ a Chromebookoktól tanulta, és jól tette hogy tanult.

 

 005funkciobillentyuk_1.jpg
006billentyuzet.jpg

 

A kezelőszervek fekete báránya a touchpad. Bár a mérete, érzékenysége és pontossága rendben van, és a két gombja teljesen elkülönül az érintőfelülettől - ahogy én szeretem - de multitouchot nem tud. így nincs csiptetős nagyítás, nincs két ujjal scrollozás, ami fura mód nekem nagyon hiányzik. Az másik minigépem 10 collos, de érintőképernyős. Hát a buta touchpad miatt hiányzik az érintőképernyő, könnyű volt rászokni a tabletes scrollozásra. Kárpótol a nyílbillentyűk mellett könnyen elérhető Page up-down páros, de 2016-ban ne legyen már különleges extra egy multitouchos touchpad... Ezért jár a fekete pont.

Kép és hang:

A kijelző teljesen jó, a nagy laptopokon már pixelesnek ható 768p felbontás 11,6 collon tökéletes. Minden vonal éles, ráadásul a panel oldalirányban egyáltalán nem torzul, alulról csak extrém szögnél. Felülről nézve elég hamar elkezd invertálódni, de miután vízszintesbe fektethető a kijelző, ez nem kéne hogy bárkinek probléma legyen. A fényerő maximuma extrém világos, a minimuma kicsit lehetne sötétebb. De a jelenlegi állapotában is alkalmas éjjel-nappal, akár tűző napon történő használatra is. Sok drága gép példát vehetne erről a panelről.

A két hangszóró sajnos lefelé néz, ezt sosem fogom megérteni. Miért nem használnak normális hangszóróelrendezést a laptopokban, mint régen. Nézzen csak felfelé a hangszóró a kijelző alatt, vagy a billentyűzet mellett két oldalon felül. Mi azzal a baj? Ehh! Szerencsére asztalra téve elég szépen szól  a gép, jobban mint vártam ettől a pici szerkezettől. A hangerő elegendő egy normál nagyszoba betöltésére, de a minőség nem való házibulikhoz. Van viszont jack aljzat, amin keresztül természetesen hibátlan hangot kapunk. Próbaképpen DJ-ztem egyet a fiam PC hangszóróival, és nagy bulit csaptunk a gyerekekkel. :)

DVD olvasó természetesen nincs benne, van viszont Bluetooth. Bár mind a hangszórók minősége, mind a hangerő megfelel egy szoba betöltésére, de az útjaimra elkísér egy mini Bluetooth hangszóró, ami bár mono, de igazán minőségi, kristálytiszta hangot ad ki. (Hamarosan róla is írok).

002csatlakozok.jpg

A HDMI aljzat tökéletesen alkalmas a feladatára, a képet egyszerűen tudjuk klónozni, vagy akár kiterjeszteni a TV-re. Ez a szállodában TV-zésnél nagyon jól jövős feature.

Teljesítmény:

Az egyik terület ahol a netbookok nagyon kompromisszumosak. A hardvert tabletekbe szánták, ennek megfelelően nem épp optimális a teljesítményük mondjuk videóvágáshoz, vagy komoly képszerkesztő programok futtatásához. De aki ilyen célra ilyen gépet vesz, az meg is érdemli. A napi munka során igényel némi türelmet a kis gép, de nem sokat. Úgy képzeld el, hogy ha mondjuk az asztali gépednek 7 másodpercébe kerül a Firefox elindítása és a kezdőoldal betöltése, akkor ez a Lenovo S100-nál 10 másodperc. Most kipróbáltam: A hvg.hu betöltése Opera böngészőben éppen 10 másodpercig tartott úgy, hogy korábban erről a gépről még nem néztem meg ezt az oldalt.

A háttérben a fülek megnyitása csak leheletnyivel tart tovább mint egy asztali gépen, de a több ablak egyidejű betöltését láthatóan nem szereti. Tehát ha mondjuk egy hírlevélben 5 linkre is rákattintasz gyors egymásutánban, akkor nem 5x1 oldaltöltésnyi időt vesz igénybe mire mind betöltődik, hanem akár kétszer ennyit. Viszont nagyon kellemes meglepetés, hogy mennyire jól tolerálja a sok oldalt nyitva tartós rossz szokásomat. Most épp 9 honlap van megnyitva, amikor pedig böngészek, akár 20+ weblapot is nyitva tartok. Ez nem hatja meg. Nem panaszkodik, mindet azonnal olvashatom amint rájuk kattintok. Nem töltöget, hanem készenlétben tartja mindet. Operát használok, mert ez látványosan simábban fut ilyen szempontból, mint akár a Firefox, akár a Chrome.

022_szetnyitva.jpg

Multimédia:

Webkamera van, ráadásul dupla (!) mikrofonnal. A próbák alatt rendben tette a dolgát. A minőségét ne elemezzük már, filmet senki sem ezzel fog forgatni.

Videóra Daum Potplayert, zenehallgatásra pedig XM Playert használok minden gépemen már legalább 6 éve. Mindkettő kisméretű, hardverbarát program, nem terhelik a gépet. Ezeket használva a 100S nagyon jó kis multimédiás szerkezet. Full HD videókkal semmi baja, akár online, akár helyi tartalomról van szó. Sosem csúszik a hang, nincs framedrop. Ez persze alapelvárás így 2016-ban, még akkor is, ha tabletes a hardver. Na de mi újság a 4K-val? Offline tartalomnál nem is veszi észre, hogy ez nagy falat, simán lejátssza. A Youtube-on teszteltem a 4K streamelést, mégpedig a Rogue One trailerrel. Hát kellett neki 2-3 másodperc nekifutás, aztán olyan simán játszotta le az UHD-s videót, hogy csak pislogtam. Nehéz elhinnem, hogy egy ilyen "gyenge" gép ilyenre is képes...

Játék:

Simán futnak UT 2004 szintű játékok max minőségben, amik máig meglepően élvezetesek. Játszottam rajta a Bastiont, a World of Goot, a Battlefield 2-t, a Zuma Deluxe-ot, az Open TTD-t, meg a TrackMania Nationst, mind szépen futott natív felbontáson, persze változatos minőségi beállításokkal. Utazáshoz, várakozáshoz ennél komolyabb játékokra nincs szükségem, és ismét elmondom: Hazudik, aki azt mondja hogy a netbook nem alkalmas játékra. Csak a realitás talaján kell állni a játék kiválasztásakor.

Tárhely:

A netbook kategória leggyengébb pontja a tárhely mennyisége. A Win10 éhes. Nagyon. Szeret 12-16GB-ot levenni a 32GB-os SSD-ből önmaga, meg a visszaállítő partíció számára. Ez pazarlás. Okosba' megoldottam, hogy a teljes helyigény 10GB-ra csökkenjen a frissítések telepítése után. A maradékot szabadon hagytam, ugyanis vettem egy 64GB-os U1-es MicroSD-t, meg egy szintén 64GB-os USB 3.0-s micro pendrive-ot. Ezekkel minimális térbeli kilógással és 7000Ft alatti összköltséggel sikerült +2x64GB tárhelyet szerezni, ami utazások során bőven elegendő. Ráfér 8-10 sorozatévad, +10-15 film csak a pendrive-ra. Ennél többre nincs is szükségem, úgyhogy a játékaimat, programjaimat mind a MicroSD-re tettem. Ez is, meg az USB csatolók is alkalmasak 25-30MB/Sec-es olvasásra, meg 15-20MB/Sec-es írásra. Ha pedig családdal utazom, csak egy másik 64GB-os pendrive-ra van szükségem, és már mehet is a gyerekmozi. :)

012_jobb_oldal_usb_vevovel.jpg

A rendszermeghajtó sebességére jellemző, hogy egy Win indítás 45-50 másodpercig tart. Láttam már gyorsabbat, de ez nem fájdalmas számomra. Ugyanis nálam a képernyő lehajtásakor Sleep módba megy a gép. Ilyenkor napi 2-3%-ot fogyaszt, és ebből az állapotból 3 másodperc alatt áll fel, újabb 4-5 másodperc múlva már a wifi kapcsolat is létrejön. Soha rosszabbat! Amit utálok, az a Win10 update, ami legutóbb 24 percig tartott a fő gépemen is, hát ezért pedig fossa magát össze a Microsoft teljes vezérkara - tisztelettel!

Wifi és Bluetooth:

A wifire egy rossz szavam sem lehet, gondolom ez részben a műanyag ház érdeme. Villámgyorsan csatlakozik, eddig egyedül a Zenfone2-mmel lehetett az udvar végében youtube-ozni, hát most itt a második eszköz, ami erre képes. A Bluetooth-t két külső hangszóróval is teszteltem, mindkettőt gyorsan felismerte, és stabilan csatlakozott hozzájuk. Nagy ötös jár tehát a vezeték nélküli kommunikációért felelős részlegnek.

Akku és fogyasztás:

Az akku kétcellás, ami nem hangzik túl jól. Ami viszont jól hangzik az az, hogy egy tabletes hardvert kell kiszolgálnia árammal. Ennek ő annyira örül, hogy a gyár szerint akár 8 órás aktív használatot is képes egy töltéssel nyújtani a gép. Teszteltem, és azt kell mondanom, hogy nem hazudtak. Aktív netezéssel, többszöri videózással, webrádiózással, vezeték nélküli egér használatával is ezt meghaladó üzemidőt tapasztaltam. A rekordom 9 óránál is több videózás volt, amikor még 12% maradt a telepben. Mindezt többszöri ki és bekapcsolással (sleep mód!) nehezítve teljesítette. Egy órányi videózás kevesebb mint 10%-ot vesz ki belőle, ez elképesztő eredmény. Egészen szürreális élmény egy órányi aktív netezés után 10 óra fölötti előrejelzett üzemidőt látni, és ez nála mindennapos.

030akku_allapot_screenshot2.jpg

Összegzés:

A Lenovo 100S bitang jól sikerült. Még a hazai árát (~60e Ft) is megéri, nemhogy az általam fizetett összeget. Ennyiért egy külső HDD-t, meg egy normálisabb egeret lehet venni, nem egy komplett gépet. A képminőség és a beviteli eszközök (a touchpad kivételével) kiválóak, a sebessége a realitás talaján állva bőven vállalható, az akkus üzemidő pedig a legjobb tableteket idézi. Mindez a Windows tartalmával, és programjaival. Még játszogatni is lehet vele, de akár DJ-zésre, vagy nálam mostanában jellemző webrádió rippelésére is alkalmas. Van korrekt vezeték nélküli kommunikációs rendszere, és a csatlakozói is teljesen naprakészek. A bővíthetősége kimerül a MicroSD kártyában és az USB-s eszközökben, de nincs is másra szükség egy ilyen ultramobil eszközben. Imádom ezt a gépet, és mindenkinek jó szívvel ajánlom.

A bejegyzés trackback címe:

https://zevilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr212076611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása